Teknoloji

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sayan, Konulara Twitter yasağını açıkladı!

Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu’ndan dün gece yapılan açıklama ile Twitter’a reklam yasağı getirildi. Yayınlanan karara göre, Türkiye’de ikamet eden vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişiler artık Twitter’da reklam yayınlayamayacak.

TWİTTER YASAĞI İPLİKLERDEN DUYURDU

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter ile ilgili alınan kararla ilgili bugün Threads’ten bir açıklama yaptı. Bakan Yardımcısı Sayan’ın Konu paylaşımlarından oluşan açıklaması şu şekilde:

5651 Sayılı Kanun’a 2020 yılında eklenen ek 4. madde ile Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’de temsilci belirlemek zorunda kaldı. Bu kapsamda aralarında Twitter, Facebook ve Youtube gibi sosyal ağların da bulunduğu 9 sosyal ağ temsilcisi tespit edilerek BTK’ya bildirildi. Temsilciler, yetkililerden ve idari makamlardan gelen talep, tebligat ve tebligatları yerine getirmekle yükümlü kılınmıştır.

Ayrıca, altı aylık bir rapor hazırlamak ve kullanıcı başvurularına Türkçe olarak yanıt vermek için çeşitli yükümlülükleri yerine getirmek de temsilcinin görevleri arasındaydı. 2022 yılında sosyal ağ sağlayıcılarla iletişim bağlantısının güçlendirilmesi, Türkiye’deki kullanıcıların haklarının daha aktif bir şekilde korunması ve yetkili makamların kararlarının süresi içinde yerine getirilmesi amacıyla kelimenin konusunda değişikliğe gidilmiştir.

KULLANICI HAKLARINI AKTİF BİR ŞEKİLDE KORUMAK AMACIYLA

Bu içerikte; Çocuklara yönelik ayrıştırılmış hizmetler sunulması, kullanıcı haklarının daha aktif olarak sürdürülmesi, kriz planları yapılması, reklam kitaplığı oluşturulması ve şeffaflığın artırılması konularında sosyal ağ sağlayıcılara çeşitli yükümlülükler getirilmiştir.

Ayrıca, ortada Twitter olmak üzere Türkiye’den günlük 10 milyondan fazla erişime sahip yabancı sosyal ağ sağlayıcıları ayrıştırılarak, temsilcilerinin idari, teknik, mali ve hukuki yönden tam yetkili ve sorumlu tutulmasına yönelik düzenleme yapıldı.

“YASAK KAPSAMINDA PARA HAREKATI YAPILAMAZ”

Ancak verilen süreye ve tüm görüşmelere rağmen yeni düzenleme uyarınca temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen Twitter’da Türkiye’de vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin reklam vermesi yasak. Yasak gereği Twitter’da yeni reklamlara yer verilmeyecek, bu kapsamda yeni anlaşmalar yapılmayacak ve para transferi yapılmayacaktır.

Reklamdan yasaklananlara verilen reklamların giderleri, Gelir Vergisi Kanununa göre gider olarak kabul edilmeyen ödemeler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre kabul edilmeyen indirimler arasında sayılacaktır.

Üç ay içinde temsilci atamadığı takdirde Twitter’ın bant genişliğinin daraltılması gündeme gelecek.”

Şirketin Türkiye’nin Twitter’da reklam verme kararıyla ilgili olarak üç ay içinde temsilci atayacağı düşünülüyor. bu yapılmazsa, bant genişliği azaltılacaktır. Bu da demek oluyor ki siteye veya uygulamaya girecek kişiler, gönderilerin yavaş yüklendiği bir Twitter kullanacak.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu