Haber

Kazakistan’ın 20 Milyonuncu Kişisi Sosyal Medyadan Açıklandı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sosyal medya paylaşımında ülkenin 20 milyonuncu kişisini duyurdu.

Tokayev, üzerine yaptığı paylaşımda şunları söyledi.

Kazakistan İstatistik Enstitüsü, 14 Kasım’da 20 milyonuncu Kazak vatandaşının doğduğunu duyurdu. Kurumun açıklamasına göre, 14 Kasım saat 08.10’da 3’ü erkek, 2’si kız olmak üzere 5 çocuk dünyaya geldi ve Kazakistan’ın 20 milyonuncu vatandaşı oldular. .

Bölge itibarıyla dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi olan ve Orta Asya’daki konumu nedeniyle Çin, Rusya gibi ülkelerle ortak sınırı bulunan Kazakistan, yaklaşık 30 yıldır nüfus sorununu çözmeye yönelik bir politika izliyor.

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’ın nüfusu, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonucunda kısa sürede 16 milyon 793 binden 14 milyon 867 bine düştü. Toplam nüfusun yalnızca yüzde 40’ının Kazaklardan oluştuğu ülkede çoğunluğu Rus, Alman, Ukraynalı ve Belarus kökenli insanlar tarihi vatanlarına göç etmeye başladı.

Büyük bir demografik krizle karşı karşıya kalan Kazakistan hükümeti, 1920’li yıllarda Sovyetler Birliği döneminde siyasi baskı ve kıtlık nedeniyle ülkeyi terk edenlerin nesli olarak bilinen 40’tan fazla ülkeden 5 milyona yakın Kazak’ın geri getirilmesini amaçlayan bir nüfus politikası geliştirdi. ve 1930’lar.

Yurt dışında yaşayan etnik Kazakların tarihi vatanlarına dönüşünü devlet bütçesinden karşılama kararı alan Kazakistan, Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in talimatıyla “Nurlu Göçü” programını başlattı.

Program çerçevesinde ülkeye göç eden etnik Kazaklara verilen yıllık kontenjan 10 binden 20 bine çıkarılarak, devlet desteğiyle istihdam edilme, üniversiteye girme hakkı kazanma, devlet yardımlarından yararlanma gibi birçok öncelik sağlandı. sağlık hizmetlerinden ve sosyal ödemelerden.

2020 yılında Cumhurbaşkanı Kasım Jomert Tokayev’in kararıyla etnik Kazaklara oturma izninin yanı sıra eş zamanlı olarak ülke vatandaşlığına başvuru yapma olanağı da tanındı.

Alınan tedbirler sayesinde Kazakistan’ın demografik yapısındaki etnik Kazakların oranı yüzde 70’i aştı. Nüfusun yaklaşık yüzde 15’i Rus kökenlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu