Haber

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “Cumhuriyet Konferansı”, Cumhuriyet’in ilk yüzyılına ışık tutuyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “Birinci Yüzyılın Sonunda Cumhuriyet Konferansı: Demokratikleşme Anları, Sıradan İnsanlar ve Siyaset” başlıklı konferans, “Yüzyıllık Ekonomi Politikası” oturumuyla başladı. Üç gün sürecek konferansta farklı disiplinlerde çalışan akademisyenler, Cumhuriyetin birinci yüzyılını siyasi, ekonomik, sosyolojik ve günlük yaşam perspektiflerinden değerlendirecekler.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Çıkarlar Bölümü tarafından düzenlenen “Birinci Yüzyılın Sonunda Cumhuriyet Konferansı: Demokratikleşme, Sıradan İnsanlar ve Siyaset Anları” başlıklı üç günlük konferansın ilk oturumu 28 Nisan Cuma günü gerçekleştirilecek. . enerji santrali İstanbul Kampüsü’nde gerçekleşti. Konferans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.  M.  Ege Yazgan, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Wake SemerciVe Uluslararası İlgi Alanları Bölüm Lideri Prof. Dr. Ömer Turanaçılış konuşmalarıyla başladı.

prof. M. Ege Yazgan, “İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında bu konferansı yapıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Üniversitemizin kuruluşundan bu yana 27 yıl geçti. Bu süreçte birçok konferans düzenledik; ancak Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle düzenlediğimiz bu konferans onu daha özel bir yere yerleştiriyor. Konferansımız üç gün sürecek ve yaklaşık 75 akademisyen ve moderatör bize eşlik edecek. Cumhuriyetimizin hem siyasi, ekonomik, sosyolojik hem de günlük hayat açısından geriye dönük bir değerlendirmesini sunacaklar. Konferansın çok değerli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

prof. Pınar Uyan Semerci, “Bu konferans için ilk planlanan tarihler 24-25-26 Şubat’tı. Ama bildiğiniz gibi depremlerle sarsıldık, kelimelerin anlatmaya yetersiz kaldığı çok şiddetli bir deprem. Öncelikle kayıplarımızı anmak istiyorum. Hepimize tekrar teşekkürler. Umarım verimli, keyifli, düşündürücü, ufuk açıcı, içinde bulunduğumuz havayı bozabilecek bir konferans olur.” söz konusu.

Hazırlık komitesi adına final açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ömer Turan; “Genellikle bu tür konferanslar açılırken etkinliğin neden düzenlendiği gerekçelendirilir. Ama burada buna gerek yok, Cumhuriyetin 100. yılı önemini zaten kendisi söylüyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak çeyrek asırlık eleştirel sosyal bilim anlayışımız çerçevesinde, Cumhuriyet yüzyılına disiplinler arası bir bakış açısıyla bakmanın gayreti içinde olacağız.” söz konusu.

türkiye‘Dış açık vermeden büyümeli’

Konferansın “Yüzyıllık Ekonomi Politikası” başlıklı ilk oturumu Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci moderatörlüğünde gerçekleşti. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kurucu rektörlerinden İktisat Bölümü öğretim üyesi  prof. Dr. Asaf Savaş AkatTürkiye’nin enflasyonla geçirdiği yılların tarihine ve nedenlerine değindi.

Akat, “Türkiye’nin Enflasyon Sınavları” başlıklı konuşmasında Türkiye’nin 100 yıllık enflasyon tarihine değindi ve diğer ülkelerle karşılaştırmalar yaptı. Enflasyonu anlatırken Türkiye’den örnekler veren Akat, “Hızlı büyüyen ülkelerde enflasyon düşük. Türkiye, enflasyon tarihinin en hızlı büyümesi nedeniyle Süleyman Demirel döneminde en düşük enflasyonu yaşadı. 70’lerin sonunda Ecevit hükümetinde, 90’larda Tansu Çiller döneminde yüksek enflasyon yaşandı. Bugün yüksek enflasyonla çaba devam ediyor. 2000’li yılların başında Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan’da kişi başına düşen gelir Türkiye’nin çok altındaydı ve şimdi üçü de Türkiye’nin kişi başına düşen gelirinin oldukça üzerinde. Türkiye’nin enflasyon hikayesi aslında dışarıya açık, kendi iç kaynaklarını seferber etmeden başkaları üretsin, yiyelim mantığıyla büyüme çabasının sonucudur. Türkiye’nin dış açık vermeden büyümesi gerekiyor” dedi.

Türkiye ekonomisi kendi dinamizmini harcıyor’

“Türkiye’nin Dış Ticaret Yüzyılı” başlıklı bir konuşma yaptı. prof. Dr.Ege Yazgan “Dış ticaretimiz 1980’lerden bu yana hızla büyüyor. Ancak dış ticaret büyürken, ithalatla aldığınız şey ihracatla yurt dışına sattığınızı karşılamaya yetmiyor ve sürekli açık veriyorsunuz. Türkiye’nin 460 milyar dolar civarında dış borcu var. Bu ülkeye çoğunlukla kısa vadeli bir sermaye hareketi olarak geliyor; Kulağa uzun vadeli bir yatırım gibi gelmiyor. Büyümeniz tamamen dış kaynak girişine ve dolayısıyla o kaynak girişi sayesinde dışarıdan aldığınız mallara bağlı olduğunda, bu durum büyümeyi engeller. Önemli olan istikrarlı olabilmek.” söz konusu.

Yazgan, ekonomide orta vadeli bir sanayileşme politikası olmadığı ve uzun vadeli eğitim ve kurumlara yatırım yapılmadığı için Türk ekonomisinin dinamizmi heba oluyor dedi.

Bugün erken sanayisizleşmenin sonuçlarını yaşıyoruz.

prof. Dr. Ebru Voyvoda ise; “Türkiye’de Büyüme, Sanayileşme, Sanayisizleşme” başlıklı bir konuşma yaptı. Türkiye’nin 2. yüzyıla başlarken ekonomisinde yapısal, kronik olarak zor bir noktada olduğunun altını çizen Voyvoda, şunları söyledi: “Türkiye birçok ekonomik krizi derinden yaşamış bir ülke. Dış borcun enerji ve inşaat ağırlıklı harcanması, küresel ekonomiyle tam olarak bütünleşememesi, düşük maliyetli iş gücü ve bağımsız ekonomi politikaları üretememesi gibi faktörler nedeniyle sanayileşme sürecini tamamlayamadan sanayisizleşme sürecine girmiştir. Bu da dış borca ​​ve şartlara bağlı bir sonuç doğurdu.”

Moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Başak Tuğ Onaran’ın yaptığı “Sıradan İnsanların Yaşamından 100 Yıla Bakmak” başlıklı oturumda, Doç. Erol Ülker, Doç. Ayşe Özil ve Prof. Dr. Bülent Bilmez konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu