Haber

İngiliz basınından ‘Erdoğan’ yorumu: ‘Ekonomik kriz derinleşiyor’

İngiltere’de The Guardian gazetesinden Ruth Michaelson, Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarının olası ekonomik etkilerine ilişkin yaptığı haberde, “Erdoğan seçimleri önde götürürken, ekonomik Türkiye’deki krizin derinleşmesi bekleniyor” dedi.

Ruth Michaelson raporunda, “Analistler, Erdoğan’ın zaferinin yüksek enflasyon ve Türk lirasının daha önce hiç olmadığı kadar değer kaybetmesiyle daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden korkuyorlar.”

‘HAYAT KRİZİNİN TEMELİ AZALMADI’

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk varyantının Cumhur İttifakı’nın adayı AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tamamlandığını hatırlatan Ruth Michaelson, ilk sonuçların ardından Türk lirasının tarihin en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti. Pazartesi günü piyasalar açıldığında.

Halk İttifakı’nın da mecliste çoğunluğu kazandığını belirten Michaelson, “Geleneksel olmayan ekonomi politikaları enflasyonun yükselmesine ve gıda ve diğer temel ürünlerin fiyatlarındaki artışa katkı sağlasa da, maliyetine ilişkin yaygın endişeler var” gözlemini paylaştı. Yaşanan kriz seçimlerde Erdoğan’a desteği azaltmadı.” .

‘UMUTLAR UÇUYOR’

Capital Economics’ten Liam Peach, “Muhalefetin zafer kazanması ve geleneksel politikaya dönüş umutları suya düştü. Bunun yerine, Erdoğan’ın zaferinin Türkiye’de makroekonomik istikrarsızlığa yol açması gibi çok gerçek bir risk var. Bunun için ciddi bir risk var” dedi. “Bu, bir para birimi krizi tehdidini ve bankacılık ve ülke borç pozisyonlarında daha fazla gerilimi içerir.”

Dünya Bankası’na göre Türkiye’nin dünyanın en büyük 19. ekonomisi olduğuna dikkat çeken Ruth Michaelson, Dünya Bankası’nın Türkiye’de son 5 yıldır etkili olan ekonomik krizin, ekonomiyi güçlendirme çabalarıyla birlikte geldiğine ilişkin gözlemini anlattı. büyüme, ‘kredi patlaması ve canlandırıcı talep’ ile. ve okuyucularıyla paylaştı.

‘KİM KAZANIRSA KAZANDIRIR…’

Ekonomistlerin Bloomberg’den Merkez Bankası’nın Aralık 2021’den bu yana Türk lirasını desteklemek için 177 milyar dolardan fazla harcama yaptığı varsayımına atıfta bulunan Michaelson, ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, “Kim kazanırsa bir sonraki hükümet o olur” dediğini söyledi. bastırılmış döviz talebi ve Türk lirası üzerindeki baskının, büyük cari açığın, azalan uluslararası rezervlerin ve yüksek enflasyonun etkili olduğu güçlü bir ekonomik durumla karşı karşıya kalacağını hatırlattı” dedi.

samsat-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu