Ekonomi

Bakan Özhaseki: Hedef bir yıl içinde bitirmek

11 ili etkileyen depremin ardından çalışmalar hızla devam ediyor. Can ve mal kaybının yaşandığı depremin ardından deprem bölgesinin yapım ve restorasyonu devlet tarafından yapılıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilciler Toplantısı’nda bölge hakkında bilgi verdi.

Bakan Özhaseki, başlatılan inşaatların bir yıl içinde tamamlanacağını söyleyerek Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişi başvurdu.

Bakan Özhaseki’nin açıklamaları şöyle:

Şu ana kadar 179 bin konut ihale edildi ve bunların yüzde 90’ının inşaatına başlandı. Cumhurbaşkanımız bu sayının 390 bine çıkarılmasını istedi, arkadaşlarımız çalışıyor. Başlanan inşaatlar bir yıl içinde bitirilecek.

Şehir hakkında konuşmak isteyen ve sesi yüksek olan herkesi arasın dedim. Bölgelerle ilgili planlamalar yaptık, tasarım projeleri geliştirdik. Arkadaşlar yaptıklarımızı eleştirin, felaketten sağ çıktık ama biz bunu fırsata çevirmek istiyoruz. Antik kentlerimizin kendi kültürleri geçmiş deneyimlerine uygun olsun diye yapıyoruz. Herkes katıldı, gördüğümüz bir şey oldu. Planlarla ilgili bir eleştiri olmadı ama teşekkür geldi. Bilhassa millet dedi ki: Devlet olarak rezerv alanlara konut yapıyorsunuz ama biz doğup büyüdüğümüz yerlerden ayrılmak istemiyoruz. Kendi yerimizi yapıp oturmak istiyoruz. Hataylıların şehri terk etmesi mümkün değil. Yerinde Dönüşüm geliştirdik. Vatandaşlar yerinde dönüşüm istiyor ama bir yandan da rezerv alan sıkıntısı var. Yeni bir şehir kurabileceğiniz alanlar yok.

Burada bir yıl içinde inşaata başlamazsak eski haline dönecek diye bir unsur ekledik. Bir vatandaş yerinde kalmak istiyor, ikincisi ise 850 bin konutluk rezerv alanımız yok. Yerinde dönüşüm projemizi şekillendirmemiz gerekiyordu. Gittiğimiz yerlerde o şehirlerde projemizi gündeme getirdik ve düşündüklerimizi konuştuk.

Anadolu’da 100 metrekare evin üretim maliyeti 1 milyon lira, yarısını hibe yarısını kredi olarak veriyoruz. Kredilerin tamamı 10 yılı ödemesiz olmak üzere 2 yıl vadeli ve sıfır faizlidir. 100 metrekareden büyük ise kredi büyüklüğünü 800 bine çıkarıyoruz. Yerinde dönüşümle birlikte ekonomi canlanacak.

Yıkımın nedenlerini araştırdık. O alanlarda dört kırmızı çizgimiz var, taviz vermeyeceğiz. Fay sınırları ve çatlaklar üzerine yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Taşkın yataklarının olduğu yerlerde belli periyotlar içinde birkaç yıl taşkın olmasa bile 10-20-30 yılda bir taşkınlar olduğu için yapı yasağı gelecek. Ayrıca sıvılaşma olan zeminlerde inşaat yasağımız var. Artık mimarlık ve mühendislik hesaplarında sıfır tolerans diyoruz. Asla taviz vermeyeceğiz. 22 lokasyonda üretim ofisi açtık. Yıkımın çok olduğu yerlerde ofislerimizi açtık.

Yerinde Dönüşüm başvuru sayısı 36.825’tir. Saatte 1000 kişi başvuruyor. Sadece bağış ve hibe olarak değil, kredi olarak da TİP sözleşmelerinin hazırlanması, inşaat faaliyetinde projelerin hazırlanması ve kontrolünde oturacakları ana kadar takip ve yardımcı olacağız. En kıymetlisi de deprem olursa hiçbir vatandaşın kendini pencereden dışarı atmamasını, paniğe kapılmadan evinde huzur içinde beklemesini, sarsıntının geçmesini sakince beklemesini sağlayacağız. İstanbul’umuzu deprem gelmeden önce buna hazırlayabiliriz diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu