Haber

AB, BMGK’ye Suriye’ye yardım için tüm sınır kapılarının kullanılmasına izin verme çağrısında bulundu

Avrupa Birliği (AB) Konseyi’nin kriz yönetimi, sivil savunma ve insani yardımdan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, BM Güvenlik Konseyi’nin etkilenen kuzeybatı Suriye’ye uluslararası insani yardım ulaştırmak için yalnızca bir sınır geçiş noktasına izin vermesine tepki göstererek, ” Mevcut tüm sınır geçiş noktaları uluslararasıdır. Örgütlere açılmasına izin verilirse yardımımızı sağlamak çok daha kolay olacaktır.” söz konusu.

Avrupa Birliği’nin (AB) kriz müdahale çalışmalarında kriz koordinatörü olan Lenarcic, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Gaziantep’te basın toplantısı düzenledi.

Lenarcic, yüzyılın faciasının ardından Türkiye’nin talebi üzerine birçok AB üyesi ülkeden ekiplerin bölgeye gelmeye başladığını belirterek, “Avrupa Birliği üye devletlerinden ve AB Sivil Koruma Mekanizmasına katılan ülkelerden 38 kurtarma ve sağlık ekibimiz var. Toplamda 1600’den fazla arama kurtarma ekibi ve sağlık personeli ve 100’den fazla arama kurtarma köpeği. söz konusu.

Türkiye’ye yardım için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini kaydeden Lenarcic, dün Türkiye’deki depremzedeler için 3 milyon Euro’luk acil yardımda bulunma kararı aldıklarını hatırlattı.

Lenarcic, Suriye’deki depremden etkilenen halkın da yardıma ihtiyacı olduğunu, Suriyelilere yardım etmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ancak mevcut koşullar nedeniyle bunun o kadar kolay olmadığını ifade etti.

Suriye makamlarından yardım talepleri aldıklarını kaydeden Lenarcic, AB üyesi ülkeleri ve diğer katılımcı ülkeleri arama kurtarma ekipmanı ve tıbbi ekipman gibi yardımlar yapmaya teşvik ettiklerini söyledi.

Lenarciç, “Pazartesi gününden bu yana deprem nedeniyle Avrupa Birliği üye devletlerine yapılan ek insani yardım şu anda 50 milyon avroyu aşıyor ve daha fazlasının geleceğinden eminim.” dedi. söz konusu.

BM Güvenlik Konseyi’ne Yanıt

Ziyaretleri sırasında Gaziantep’teki müdahale ekipleri ve Suriye’deki insani yardım ortaklarıyla görüştüklerini kaydeden Lenarcic, “Avrupa Birliği zaten 10 yılı aşkın süredir Suriye halkının önemli bir insani yardım bağışçısı oldu. Yanında olmaya devam edeceğiz. Çünkü ihtiyaçlar arttı, insani yardımlarımızı artıracağız.” söz konusu.

Öte yandan zorluklara dikkat çeken Lenarcic, “Bu zorluklardan biri, BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası insani yardımın kuzeybatı Suriye’ye ulaşması için yalnızca bir sınır geçiş noktasına izin vermesidir. Bunun önemli bir çekişme konusu olduğu kanıtlanmıştır. Mevcut koşullarda en büyük engel.” terimini kullandı.

Bu durumun insani yardımın Suriye halkına ulaşmasını zorlaştırdığına dikkati çeken Lenarcic, “Mevcut tüm sınır geçiş noktalarının uluslararası kuruluşlar tarafından kullanılmasına izin verilirse yardımlarımızı ulaştırmamız çok daha kolay olacaktır.” söz konusu.

“Bu felaket o kadar büyük ki, tüm ihtiyaçlara aynı anda cevap vermek zor”

Lenarcic, ihtiyaç sahibi herkese yardım ulaştırmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Avrupa insani yardım kapasitesini” de devreye sokacaklarını söyledi.

Lenarcic, her şeyi kendilerinin ve Türkiye’nin yaptığını belirterek, “Gerçek şu ki bu felaket o kadar büyük ki, tüm ihtiyaçları aynı anda halletmek zor.” söz konusu.

Suriye’ye insani yardım için sınır kapılarının artırılması çağrısı

Bölgedeki tek etkin sınır kapısının depremde yolların hasar görmesi nedeniyle bir süreliğine devre dışı kaldığını kaydeden Lenarcic, “Uluslararası insani yardım kuruluşları için daha fazla sınır kapısı olsaydı, insani yardım kuruluşları için işler çok daha kolay olurdu” dedi. Deprem sonrası oluşan koşullarda yardımları artırmak için Geçiş noktasının kullanım yetkisinin uzatılması için değil, bu yetkili sınır geçiş noktalarının sayısının genişletilmesi için bir kez daha BM Güvenlik Konseyi’ne başvuracağım. ” dedi.

Brüksel’e döndükten sonra hangi adımları atmayı planladıklarının sorulması üzerine Lenarcic, arama kurtarma aşamasının ardından insanların geçici barınma ihtiyacı duyacağını ve buna öncelik vereceklerini söyledi.

Lenarcic, bundan sonraki aşamanın “rehabilitasyon, iyileşme ve yeniden yapılanma” olacağına işaret ederek, bu aşamada yine aktif rol alacaklarını vurguladı.

Esad rejimiyle doğrudan diyalog içinde olup olmadıkları sorulduğunda Lenarcic, herhangi bir siyasi diyalogları olmadığını, sadece operasyonel temasları olduğunu söyledi.

Lenarcic, Esad rejiminden yardım daveti aldıklarında AB üye ülkelerinin kendilerini karşılık vermeye davet ettiğini ancak herkesin bu yardımın Suriye’nin her yerindeki ihtiyaç sahiplerine eşit olarak dağıtılacağına inanmadığını vurguladı.

Öte yandan Lenarciç, Esad rejimine yönelik yaptırımların bölgeye insani yardım ulaştırılmasını yasaklamayacağını veya engellemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu